UPC onderhandelt met obligatiehouders om schuld om te zetten in aandelen, doen zij dat niet dan lijkt een faillissement onafwendbaar

AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC heeft over 2001 een nettoverlies geleden van 4,4 miljard euro, een jaar eerder was dat een verlies van 2 miljard euro. Dat heeft UPC bekendgemaakt. Op 2 april kwam UPC al met ongecontroleerde en onvolledige cijfers, de cijfers zijn nu wel gecontroleerd en UPC kan nu een resultaat tonen. De kabelaar heeft de cijfers vrijdag bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gedeponeerd.

De totale omzet over het afgelopen jaar beliep 1,4 miljard euro, overeenkomstig met de eerder gegeven cijfers. Het hoge nettoverlies is volgens UPC vooral te wijten aan eenmalige lasten als reorganisatiekosten en afschrijvingen.

Geschil met accountant

UPC had de publicatie van de cijfers uitgesteld vanwege een geschil met hun accountant over de manier van boekhouden. Begin april besloot het bedrijf toch wat cijfers te publiceren, waar toen nog geen handtekening van de accountant onder stond.

Grootste verliespost voor UPC is een extra afwaardering op de bezittingen. Omdat in de Verenigde Staten nieuwe boekhoudkundige regels gelden, moeten bedrijven elk jaar hun bezittingen herwaarderen naar de actuele waarde. Dat kostte de kabelaar het afgelopen jaar 1,5 miljard euro. Omdat UPC nog met de SEC steggelde over de precieze hoogte van de afwaarderingen, kon het bedrijf niet eerder met die gegevens komen.

Torenhoge schulden

Aan rentelasten was UPC 900 miljoen euro kwijt, doordat het bedrijf een torenhoge schuldenlast draagt. Tussen het bedrag dat aan rente betaald moest worden en de omzet zit nog maar een verschil van 500 miljoen euro. Blijkbaar heeft UPC nog geen overeenkomst met de obligatiehouders. UPC wil zijn schuldenlast verlichten door de obligaties om te zetten in aandelen.

Zelden heeft een onderneming meer kritiek over zich heengekregen dan het Amsterdamse kabelbedrijf United Pan-Europe Communications. Consumentenorganisaties en klanten maakten zich de afgelopen jaren bijzonder kwaad over de beroerde dienstverlening en de slechte communicatie.

UPC heeft ook de aandeelhouders weinig vreugde gebracht. In twee jaar tijd zagen zij de koers van het fonds op de Amsterdamse effectenbeurs van ruim 80 euro kelderen naar 15 eurocent.

Obligatiehouders laaiend

Nu zijn vooral obligatiehouders laaiend, omdat zij waarschijnlijk slechts een klein deel van hun inleg terugzien. Het kabelbedrijf heeft rentebetalingen op zijn schuld opgeschort. Zo wil het de houders van schuldpapieren (obligatiehouders) dwingen akkoord te gaan met een weinig lucratief plan om schuld te ruilen voor aandelen.

Het gaat om ongeveer 6 miljard euro aan obligaties en 1,5 miljard euro aan converteerbare preferente aandelen. Als de obligatiehouders instemmen met het plan zien zij hun investeringen in rook opgaan. Bovendien verwatert de waarde van de huidige aandelen. Wanneer de obligatiehouders niet akkoord gaan, lijkt een faillissement voor UPC onafwendbaar.