De Russische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee blijft waarschijnlijk na de Olympische Spelen een toeristische trekpleister.

Dat voorspelt Horwath HTL, ’s werelds grootste adviesbureau voor de hotelbranche, in een deze week verschenen rapport.

"Na het doven van de Olympische vlam resteert een gloednieuw resort dat zich zal richten op alle segmenten van wintersport tot zonvakanties en van de lokale Russische toerist tot de internationale congresganger", zeggen de onderzoekers.

Sotsji verwacht volgens hen tijdens de Winterspelen 1,1 miljoen bezoekers, naast 13.000 journalisten, 25.000 vrijwilligers en 6.000 atleten en begeleiders uit 88 landen. Om al deze gasten onder te brengen zijn de afgelopen jaren in recordtempo tientallen nieuwe hotels gebouwd.

Ook is de capaciteit van de lokale luchthaven verdubbeld en is er veel goede infrastructuur bijgekomen. Dankzij een nieuwe treinverbinding kan bijvoorbeeld in slechts 45 minuten naar de nabijgelegen bergen worden afgereisd.

Hotels

Twee jaar geleden was er nog maar één internationale hotelketen in Sotsji, zo staat in het rapport. De afgelopen 24 maanden zijn er zo'n 30 hotels bijgekomen met in totaal 9000 hotelkamers.

Ketens die hotels hebben geopend in Sotsji zijn onder meer het Russische Azimut Hotels en Heliopark, maar ook Amerikaanse en Europese ketens als Marriott, Hyatt, Swissotel en Accor. Ook de van oorsprong Nederlandse hotelketen Golden Tulip heeft nu drie hotels in de Russische stad, met in totaal ruim zeshonderd hotelkamers. Veel van deze nieuwe resorts hebben zowel strand- als skifaciliteiten, waardoor Sotsji volgens Horwath zowel interessant is voor zomer- als wintertoeristen.

Grand Prix

De onderzoekers wijzen er verder op dat Sotsji met een gloednieuw racecircuit vanaf dit jaar ook gastheer is van de Grand Prix van Rusland in de Formule 1.

Bovendien heeft de plaats in Rusland en andere landen waar veel Russisch wordt gesproken, nog altijd een achterland van zo'n 280 miljoen potentiële gasten, aldus Horwath. Voor het uit elkaar vallen van de Sovjet-Unie trok Sotsji binnen het communistische blok al veel bezoekers vanwege de sanatoria die hier gevestigd zijn.