Vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond had de noodkreet van boekwinkelketen Polare niet verwacht. "De afgelopen dagen bracht een van de commissarissen juist best optimistische geluiden naar buiten."

Dat zegt Den Heijer zaterdag in een reactie op de door Polare gehouden persconferentie op vrijdag.

Het in financiële problemen verkerende Polare, dat al sinds eind vorige maand de winkeldeuren gesloten houdt, liet vrijdag weten waarschijnlijk dinsdag uitstel van betaling te moeten aanvragen. Daarmee dreigt een faillissement.

"Ik heb het idee dat Polare met deze bekendmaking de druk wil opvoeren", zegt Den Heijer. Maar hij heeft weinig hoop dat er komende dagen nog een oplossing gevonden wordt.

Overeenstemming 

Hoewel teleurgesteld, kan de vakbondsman wel begrijpen dat Polare geen overeenstemming heeft kunnen bereiken met leverancier het Centraal Boekhuis (CB) over een reddingsplan.

"Met de afgelopen maanden in het achterhoofd kan ik mij voorstellen dat het CB er weinig vertrouwen in heeft. Eerst kondigde Polare een reorganisatie aan. Vervolgens vroeg Polare een langere betalingstermijn aan bij het CB. Dat doe je niet zomaar. En daarna gingen alle winkels nog dicht."

Den Heijer heeft ook zo zijn twijfels over de voorlopige sluiting van de twintig Nederlandse boekwinkels van Polare. "Het is niet goed voor de uitstraling en de handel staat nu al zo'n twee weken stil."

Onzekerheid

Het personeel van de boekwinkelketen verkeert hierdoor al een hele tijd in onzekerheid, zegt hij. Afgelopen weken kregen de medewerkers wel gewoon doorbetaald, maar bij een faillissement zullen veel van hen waarschijnlijk geen werk meer hebben.

Wanneer de winkels na het uitspreken van een faillissement alsnog worden overgenomen, gebeurt dat volgens de CNV-bestuurder vaak in afgeslankte vorm en bovendien niet met dezelfde arbeidsvoorwaarden. "Bij Polare werken ook veel wat oudere mensen. Voor hen is het geen gemakkelijke opgave om een nieuwe baan te vinden", aldus Den Heijer.

Het CB wilde zaterdag, net als vrijdag, nog niet reageren op de situatie en uitlatingen van Polare.