Duurzame energie is een lucratieve investering voor financiële topmannen.

Een groep van 21 bankiers kreeg de afgelopen jaren miljoenen euro's belasting terug vanwege een investering in De Ambtenaar, Nederlands grootste windmolen in Medemblik.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag na onderzoek naar de financiering van de molen.

Via een ingewikkelde fiscale constructie is de windturbine van tweehonderd meter hoog als beleggingsobject verkocht aan 21 bankiers en financieel specialisten.

Belasting

Die hoeven door de constructie minder inkomstenbelasting af te dragen. De helft van de geschatte opbrengst van de molen voor de komende vijftien jaar bestaat uit subsidies en fiscaal voordeel voor de eigenaren, schat de Volkskrant. In totaal zou het fiscale voordeel voor de topmannen rond de 7,5 miljoen euro uitkomen.

Voormalig bestuursvoorzitter van ABN AMRO Rijkman Groenink is een van de investeerders. Hij is voor ruim vijftien procent eigenaar van de Noord-Hollandse molen.

Financiering

Volgens Groenink zijn er in Nederland zeer veel duurzame projecten op deze wijze gefinancierd. Ook Galo Bagijn (2,1 procent), oprichter van Binckbank en ABN AMRO-adviseur Frans van Lanschot (7,6 procent) stopten geld in het project, zegt de Volkskrant.

De bouw van de molen kostte ongeveer vijftien miljoen euro. De 21 particuliere investeerders brachten 2,5 miljoen euro bijeen voor de financiering ervan. Rabobank verstrekte een lening van 12,5 miljoen euro.

Lees meer over duurzaamheid op NUzakelijk