Gemeenten mogen hun belastingen niet verhogen omdat het Rijk taken aan hen gaat overdragen. 

Dat zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zaterdag tijdens een congres van zijn partij in Maarssen. "Het mag niet zo zijn dat de gemeentelijke belastingen omhoog gaan omdat het kabinet problemen over de schutting gooit."

Hij waarschuwt dat het kabinet gemeenten veel meer wil laten doen zonder dat ze daarvoor genoeg geld hebben. Het gevolg kan zijn dat gemeenten zich gedwongen zien hun belastingen te verhogen. Of zijn partij instemt met de overheveling, hangt er mede vanaf of het kabinet duidelijk kan maken dat de gemeentelijke lasten voor de burger niet stijgen.

Ook riep Buma premier Mark Rutte op om de accijnsverhoging terug te draaien. Al vijf provincies hebben zich volgens hem uitgesproken tegen de verhoging. Hij ziet in de grensstreek bedrijven failliet gaan en de werkloosheid stijgen. "In België zag ik bij winkels al het bordje 'welkom Hollanders' hangen!"

Volgens de CDA-leider is er behoefte aan visie en leiderschap, maar zit in Den Haag een "strompelend kabinet" aan het roer. "Rutte moet uit zijn winterslaap ontwaken."

Accijnsverhoging

Ook riep Buma premier Mark Rutte om de accijnsverhoging terug te draaien. Al vijf provincies hebben zich volgens hem uitgesproken tegen de verhoging. Hij ziet in de grensstreek bedrijven failliet gaan en de werkloosheid stijgen. "In Belgie zag ik bij winkels al het bordje 'welkom Hollanders' hangen!"

Volgens de CDA-leider is er behoefte aan visie en leiderschap, maar zit in Den Haag een ,,strompelend kabinet'' aan het roer. "Rutte moet uit zijn winterslaap ontwaken."

De achterban lijkt tevreden met het beleid van Buma. Alleen toen hij sprak over zijn plan voor de gekozen burgemeester werd er wat minder hard geklapt. De jongerenorganisatie CDJA is er in elk geval niet blij mee. Die zullen bij het volgende congres een resolutie tegen het voornemen indienen.

Lijstduwers

Om de campagne voor de Europese verkiezingen een duw te geven gaat de partij een aantal prominenten inzetten. Oud-bewindslieden Ben Bot, Hanja Maij-Weggen, Yvonne de Rooij en Karla Peijs moeten stemmen gaan trekken. Maar zij zullen niet naar Brussel verhuizen.

Dat geldt niet voor lijstduwer Annie Schreijer-Pierik. Dit oud-Kamerlid uit Twente wil wel naar het Europees Parlement. "Als je je kandidaat stelt val je onder de kieswet en dan moet je ook je plek innemen. Anders is het kiezersbedrog." De kans is groot dat ze een zetel wint. In de Kamer werd ze de laatste keer met 37.000 voorkeurstemmen gekozen.

Afgaande op de peilingen zal het CDA drie zetels bij de Europese verkiezingen in de wacht slepen (nu zijn dat er nog vijf). Nummer drie Wim van de Camp zit dus op de wip. Hij zegt geen "bittere nasmaak" te hebben. "Dit hoort bij democratie en ik ga ook een voorkeusactie beginnen."