Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) waarschuwt voor een ''harde landing'' van de Turkse economie. 

Het land is sterk afhankelijk van financiering uit het buitenland, en kwetsbaar voor valutaschommelingen. Daarnaast speelt het recente politieke tumult een rol, stelde de financiële keurmeester vrijdag.

S&P gaat nog altijd uit van een groei van de Turkse economie in 2014 en 2015, maar heeft zijn verwachting voor die periode wel verlaagd naar gemiddeld 2,2 procent per jaar. Eerder ging de firma uit van 3,4 procent expansie per jaar. Als de huidige wisselkoersontwikkeling doorzet, komt de groeiprognose mogelijk nog verder onder druk te staan.

De Turkse lira is de afgelopen tijd fors in waarde gezakt ten opzichte van westerse valuta's als de dollar. Dat komt vooral doordat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, zijn stimuleringsbeleid sinds eind vorig jaar aan het afbouwen is. Door dat programma vloeide ook veel extra kapitaal naar opkomende markten als Turkije.

Uitstroom

De Turkse centrale bank probeerde de daling van de eigen munt vorige week een halt toe te roepen door de rente fors op te schroeven. Die maatregel is bedoeld om de uitstroom van kapitaal te stoppen, maar maakt het voor Turkse bedrijven en consumenten ook duurder om te lenen. Dat kan een rem zetten op de economische groei.

De kredietbeoordeling van Turkije blijft BB+, maar met een negatief in plaats van een stabiel vooruitzicht. Dat betekent dat de kans is toegenomen dat S&P de rating op korte termijn verlaagt.