Voormalig KPMG-partner Jack van Rooijen was betrokken bij de omkopingsaffaire rond SBM Offshore. Eerder was dezelfde partner al betrokken bij de smeergeldaffaire rond Ballast Nedam.

Dat meldt zakenwebsite Follow The Money (FTM) vrijdag.

SBM Offshore zou voor 170 miljoen euro aan steekpenningen betaald hebben in de periode 2006 tot 2011. Ex-partner en voormalig president-commissaris Jack van Rooijen blijkt net als bij bouwbedrijf Ballast Nedam zijn goedkeuring te hebben gegeven aan de jaarcijfers van SBM.

De accountant schikte eind 2013 voor zeven miljoen in een soortgelijke zaak rond Ballast Nedam. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moffelde KPMG de betaling van smeergeld weg in de boekhouding. Van Rooijen wordt samen met twee collega’s stafrechtelijk onderzocht door het OM.

Het is volgens de zakenwebsite de vraag of Van Rooijen op de hoogte was van de fraude. Opmerkelijk is wel dat SBM Offshore in 2011 als klant werd overgeheveld naar een andere KPMG-accountant.

Intern onderzoek

Het OM laat aan FTM weten dat "SBM de zaak gemeld heeft en dat de zaak de aandacht heeft". Volgens een klokkenluider zou er bij SBM Offshore een intern onderzoek hebben plaatsgevonden tussen februari en juni 2012. De raad van bestuur van de onderneming zou op de hoogte zijn geweest van de fraude.

De betrokkenen hebben nog geen commentaar geleverd tegenover de site.

SBM publiceerde donderdag de jaarcijfers. In een toelichting daarop liet hoofd juridische zaken Sietze Hepkema weten dat er sprake was van onjuiste verkooppraktijken in ''twee landen in Afrika en één daarbuiten''.

Eind december 2013 betaalde KPMG 7 miljoen euro in een schikking in verband met het verhullen van smeergeldbetalingen door Ballast Nedam in Saudi-Arabië tussen 2000 en 2003, omdat de accountant hierbij steken heeft laten vallen.

Zie ook: 'SBM Offshore betaalde 185 miljoen euro aan steekpenningen'