Oprichter van de failliete DSB-Bank Dirk Scheringa wil met zijn huidige bedrijf naar de beurs.

Dat bevestigde Scheringa, oprichter en voormalig topman van de in 2009 omgevallen DSB Bank, donderdag naar aanleiding van berichtgeving van de zakenwebsite Follow The Money.

Scheringa is in gesprek met advocaat Adriaan de Gier over het inbrengen van de activiteiten van Credit Sales in de lege beurshuls Lavide.

De Gier stelt dat hij de houder is van een claim op Lavide die tussen de 4 en 6 miljoen euro waard is. Die claim komt nog uit de tijd dat Lavide bekend stond als IT-bedrijf Qurius en betreft de financiële afwikkeling van een overname.

Stevig verzet

De plannen van De Gier met Lavide, een onderneming zonder activiteiten, stuiten echter op stevig verzet van grootaandeelhouder Value8. Die investeringsmaatschappij van Peter Paul de Vries, de voormalig voorman van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), wil zelf op zoek naar bedrijf dat de beursnotering kan overnemen.

De Gier zou via een vorig jaar overeengekomen schikking in totaal 50 procent van Lavide in handen krijgen. Die schikking werd woensdag op een aandeelhoudersvergadering echter afgewezen door Value8.

Value8 liet donderdagavond weten te streven naar een goede toekomst voor Lavide ''met integere personen en partijen''. De investeringsmaatschappij van De Vries wees de schikking met De Gier onder meer af omdat hij in zee zou zijn gegaan met een aandeelhouder van Lavide met ''een strafrechtelijk verleden'' en hij geen inzicht wil geven in de afspraken die daarbij zijn gemaakt.

Vier partijen

Scheringa gaf eerder op de dag aan dat hij niet de enige partij is die met De Gier spreekt. Hij sprak van in totaal vier partijen. De Gier wilde de namen van deze andere drie partijen niet noemen. ''Ik vind het al erg genoeg dat dit is uitgelekt. Het is gevoelige informatie''. Hij zei wel dat Scheringa eerder juist met De Vries heeft gesproken over een omgekeerde overname van Lavide.

Credit Sales, verbonden aan het Scheringabedrijf DS Factoring, neemt openstaande facturen over voor een lager bedrag dan de factuur vermeldt. Als het lukt de rekening alsnog te innen, is het verschil de winst voor de onderneming.