STUTTGART - Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler heeft een goed kwartaal achter de rug. Het concern zag de operationele winst verdrievoudigen van 600 miljoen naar 2,1 miljard euro. DaimlerChrysler wist een nettowinst te maken van 554 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2003 was dat 109 miljoen euro.

De omzet steeg 9 procent naar 37,1 miljard euro. Het Amerikaanse onderdeel Chrysler wist een operationeel verlies weg te werken, vooral door het succes van een aantal nieuwe modellen. Chrysler boekte een operationele winst van 516 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar was nog sprake van een verlies van 948 miljoen euro.

Mitsubishi

DaimlerChrysler verwacht dat de operationele winst over het hele jaar aanzienlijk zal verbeteren. De divisie vracht- en bedrijfswagens doet het de laatste tijd ook beter. De problemen rond het noodlijdende Mitsubishi, waar het concern een groot belang in heeft, hadden een negatief effect op het resultaat. Het nettoresultaat voldeed niet aan de verwachtingen.

Nieuwe topman

DaimlerChrysler maakte eerder op de dag bekend een nieuwe topman te hebben voor de divisie personenwagens van Mercedes. Het is de -jarige Eckhard Cordes, die al binnen de top van het bedrijf actief was. Cordes is de opvolger van de 65-jarige Jürgen Hubbert.

Eerder dit jaar werd al bekend dat hij zou vertrekken, maar over zijn opvolging bestond enige tijd onduidelijkheid. Donderdag maakte de raad van commissarissen bekend dat Hubbert op 1 oktober plaatsmaakt voor Cordes. DaimlerChrysler komt later op de dag met halfjaarcijfers.

Meer wijzigingen

In de top van het bedrijf zijn nog meer wijzigingen aangebracht. Andreas Renschler gaat de divisie vracht- en bedrijfswagens leiden. Renschler is afkomstig van de Smart-divisie, waar Ulrich Walker nu de scepter gaat zwaaien. Walker werkte eerder bij Mitsubishi.