MOSKOU - Oliemaatschappij Yukos mag van de Russische autoriteiten gewoon olie blijven produceren. Dat heeft het Russische ministerie van Justitie donderdag gemeld.

Woensdag ontstond de nodige onrust naar aanleiding van een bevelschrift van justitie in Moskou. Daarin staat dat Yukos geen bezittingen mag verkopen. Yukos kwam vervolgens met de mededeling dat het zijn olieproductie mogelijk binnen enkele dagen zou moeten staken. Hierdoor steeg de olieprijs tot recordhoogte. Op de termijnmarkt in New York noteerde een vat olie (159 liter) 43 dollar. Donderdag ging de prijs weer wat omlaag.

Politieke achtergrond

Volgens een hoge functionaris van het ministerie van Justitie is er geen sprake van dat Yukos de olieproductie moet stopzetten. De mededeling van Yukos dat de productie wellicht wordt gestaakt is, volgens hem nergens op gebaseerd. Het bevelschrift hangt samen met een belastingconflict tussen Yukos en Moskou. De problemen hebben ook een politieke achtergrond.

Rusland is na Saudi-Arabië de grootste exporteur van olie ter wereld. Van de Russische olieproductie neemt Yukos ongeveer eenvijfde voor haar rekening. Het bedrijf produceert dagelijks bijna 1,7 miljoen vaten.