De fraude met wisselkoersen is van een vergelijkbare omvang als de manipulatie van het rentetarief Libor. Dat heeft Martin Wheatley, directeur van de Britse toezichthouder FCA, dinsdag gezegd in het Britse parlement. 

De beschuldigingen van valutafraude zijn zo zwaar dat het Wheatley 'verraste', zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

De FCA-voorman onderstreepte in zijn toespraak voor een commissie van het Lagerhuis de ernst van het ontluikende valutaschandaal, die een nieuwe dreun zou betekenen voor de toch al beschadigde reputatie van bankensector.

Toezichthouders wereldwijd zijn inmiddels onderzoeken begonnen naar het manipuleren van wisselkoersen. Daarbij wordt nu al naar minimaal vijftien mogelijk betrokken banken gekeken.

Understatement

Advocaten betrokken bij de onderzoeken zeggen dat de valutafraude wellicht zelfs groter is dat het Libor-schandaal. Waar bij de Libor werd gefraudeerd met schattingen, gaat het bij de valuta om fraude bij fysieke handel. De uitspraken van Wheatley zijn volgens een van de advocaten 'een understatement'.

Op de internationale valutamarkt wordt dagelijks voor 5,3 biljoen dollar (3,9 biljoen euro) verhandeld. Handelaren van onder meer JP Morgan, Citigroup, Barclays and HSBC zouden de koersen van munteenheden kunstmatig aanpassen om zo veel mogelijk te verdienen aan de transacties.

Ontslagen

Deutsche Bank maakte dinsdag intern bekend dat het drie handelaren heeft ontslagen vanwege betrokkenheid bij valutafraude. Eerder zetten ook enkele Britse en Amerikaanse banken werknemers op straat. Veel van die banken waren ook betrokken bij het Libor-schandaal, waarbij voor bijna 4,5 miljard euro aan boetes werd uitgedeeld.

De valutafraude is mogelijk niet het enige schandaal dat banken het komende jaar treft. De Duitse toezichthouder Bafin maakte ruim twee weken geleden bekend een onderzoek in te stellen naar het manipuleren van de prijs van grondstoffen. De fraude met de goudprijs zou erger zijn dan het Libor-schandaal, aldus Bafin-directeur Elke König.

Vijf vragen over valutafraude | Vijf vragen over de Libor-rente