De Italiaanse rekenkamer overweegt juridische stappen tegen kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P), die kunnen uitmonden in een claim van 234 miljard euro. 

Dat meldt de Britse krant Financial Times woensdag.

Volgens het zogeheten Corte dei Conti heeft S&P de economische crisis in Italië verergerd door de kredietstatus van het land tijdens de schuldencrisis meerdere keren te verlagen. Hierdoor werd de Italiaanse regering onder zware druk aangezet tot een reeks noodmaatregelen. Het is nog lang niet zeker of er daadwerkelijk een claim zal worden ingediend. De actie geeft echter duidelijk aan hoeveel weerstand er is tegen de kredietbeoordelaars en hun ongevraagde beoordelingen van landen.

De rekenmeesters van de Italiaanse overheid verwijten S&P en andere ratingbureaus geen enkele rekening te houden met de aantrekkingskracht van Italië. ''Er is nooit gewezen op de geschiedenis, de kunst en het landschap van Italië, die zoals alom wordt erkend de basis vormen van zijn economische kracht'', aldus de Corte dei Conti.

Duurder lenen

De afwaarderingen van landen als Griekenland, Spanje, Portugal, Ierland en Italië joegen de toch al grote onrust op de financiële markten tijdens de schuldencrisis verder op. Daardoor werd het voor die landen steeds duurder om geld te lenen en gingen hun overheidsfinanciën nog verder achteruit.

Bedrijven als S&P, Moody's en Fitch kwamen eerder al zwaar onder vuur te liggen vanwege hun rol in de aanloop naar de financiële crisis. Met hun positieve oordelen over uiteindelijk zeer gevaarlijk gebleken hypotheekbeleggingen zouden zij een grote rol hebben gespeeld bij de crisis die de financiële sector in 2008 bijna de afgrond in dreef.

Weinig kans

Een claim tegen de ratingbureaus maakt volgens ingewijden weinig kans, omdat de Corte dei Conti alleen zeggenschap heeft over de Italiaanse overheid en niet over buitenlandse bedrijven. Moody's gaf eerder al aan dat de basis voor een aanklacht ontbreekt.