De Belastingdienst heeft vorig jaar de wet overtreden door inkomensgegevens van alle huurders in Nederland te verzamelen naar aanleiding van de inkomensafhankelijke huurverhoging.

De fiscus zette de informatie in een bestand, dat de verhuurders konden bekijken. Dat meldt het College bescherming persoonsgegevens (CBP) woensdag. ''De gegevensverwerking in 2013 was bovenmatig en de werkwijze onrechtmatig'', zegt de privacywaakhond.

De verhuurders gebruikten de gegevens van de Belastingdienst voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Die verhoging geldt echter niet voor bijvoorbeeld huurwoningen in de vrije sector. Toch stelde de fiscus informatie over die huurders ook beschikbaar aan hun verhuurders.

Het CBP concludeert dat ten minste twaalf procent van de woningen, namelijk die in de vrije sector, niet in het bestand hadden mogen worden opgenomen. Dat gaat om 350 duizend adressen. Het college noemt deze gegevensverwerking 'bovenmatig' en karakteriseert de werkwijze als 'onrechtmatig'.

Maatregelen

De Belastingdienst zegt naar aanleiding van het onderzoek maatregelen te hebben getroffen om de berekening voor dit jaar anders te laten verlopen.

Het college gaat controleren of de nieuwe werkwijze wel voldoet aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Ook krijgen mensen te horen wanneer een verhuurder hun inkomensgegevens heeft gekregen.

Een woordvoerder van minister Blok van Wonen bevestigt eveneens dat de werkwijze inmiddels is aangepast.

Woonbond

De Woonbond schrikt niet van de conclusies van het CBP. ''Wij waren hier al jaren van overtuigd'', zegt een woordvoerder.

De landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden is blij dat er al aanpassingen zijn gedaan, maar is wel teleurgesteld dat de politiek niet heeft ingegrepen. De bond hoopt dat er nu alsnog actie wordt ondernomen. ''Wij blijven van mening dat de inkomensafhankelijke huurverhoging van de baan moet.''