Mede door de negatieve publiciteit rond de Olympische Winterspelen in Sotsji zal ook het economische voordeel voor de stad en de omliggende regio Krasnodar beperkt blijven.

Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een woensdag gepubliceerd rapport.

Door de aanhoudende discussies over bijvoorbeeld homorechten in Rusland, veiligheid en kostenoverschrijdingen is een negatief beeld ontstaan rond Sotsji.

De stad kan daardoor veel minder profiteren van de naamsbekendheid die een groot evenement als de Olympische Spelen doorgaans oplevert, aldus Moody's.

Hoge onderhoudskosten

Met het oog op de Spelen heeft Moskou miljarden geïnvesteerd in de infrastructuur in de regio. De directe economische voordelen daarvan worden echter overschaduwd door de hoge onderhoudskosten voor de nieuwe sportfaciliteiten, die de komende jaren tot druk op de begroting zullen leiden.

De Russische economie als geheel zal volgens Moody's nauwelijks van de Olympische Spelen profiteren.

De belangrijkste bouwprojecten zijn al afgerond en de voordelen die tijdens het evenement te behalen zijn, komen waarschijnlijk vooral ten goede aan de regio. De verwachte omzetstijging bij lokale bedrijven is evenwel slechts een eenmalig effect.