De AbvaKabo FNV wil minister Plasterk van Binnenlandse Zaken door middel van een kort geding dwingen tot overleg over de afschaffing van het ambtenarenrecht. 

Nu de Tweede Kamer dinsdag instemde met het initiatiefwetsvoorstel hierover, is de maat voor de bond vol. Plasterk weigert volgens de bond te overleggen en wil de gang naar de Eerste Kamer met de wet doorzetten.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kan Plasterk geen overleg voeren omdat het om een initiatiefwetsvoorstel van D66 en CDA gaat. Er is in een eerder stadium al met de bonden gepraat, hetgeen leidde tot aanpassingen in het voorstel.

''Plasterk misbruikt zijn dubbelrol als wetgever en werkgever. Maar iedereen in Nederland moet zich aan de wet houden, dus ook minister Plasterk", aldus de bond.

Ambtenaren hebben recht op open en reëel overleg als het aankomt op de arbeidsvoorwaarden. Hiervoor moet er overleg en instemming met de bonden zijn. Ambtenaren hebben niet voor niets een bijzondere rechtspositie, omdat de overheid een bijzondere werkgever is, meent de AbvaKabo. Deze rechtspositie beschermt ze tegen politieke willekeur.

De bond zamelde intussen al ruim 11.000 handtekeningen in voor een petitie die zich tegen de afschaffing van het ambtenarenrecht uitspreekt. Volgens het wetsvoorstel raken met uitzondering van het personeel van politie en Defensie bijna een half miljoen ambtenaren hun rechtspositie kwijt.