AMSTERDAM - De meeste effectenbeurzen in Europa hebben de week positief afgesloten. Ze boekten vrijdag een lichte winst. Van de belangrijkste beurzen liet alleen die in Frankfurt, waar nog tot .00 uur wordt gehandeld, verlies zien.


Bekijk de video

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, eindigde de week met een winst van 2,05 punten of 0,36 procent op 511,36 punten. Dat stemde de meeste analisten positief.

Op de beurs in Londen sloot de FTSE-index 0,5 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 0,6 procent. In Frankfurt stond de DAX-index aan het eind van de middag op een verlies van 0,2 procent.

Tropenweken

Het Damrak heeft tropenweken achter de rug. Voor de paasdagen sloot de AEX nog op 531 punten. Deze week kwam zelfs de -puntengrens weer in zicht en zakte de graadmeter door de steungrens van 510.

Nu gloort weer herstel, terwijl deze week dagelijks wel een hoofdfonds door het ijs zakte. Op woensdag was dat effectenhuis Van der Moolen na publicatie van voorlopige kwartaalcijfers, donderdag werd Akzo Nobel afgestraft voor het nader onderzoek naar een nieuw antidepressivum en vrijdag kwam Numico door negatieve geruchten dik in het rood.

Schoon schip

Het voedingsconcern heeft sinds kort een nieuwe bestuursvoorzitter en die zou, gonsde het, schoon schip willen maken. Er zou een winstwaarschuwing komen voor het eerste kwartaal.

Maar Numico ontkende bij hoog en bij laag. Het kwaad was al geschied: een verlies van 5 procent op 30 euro rond was het resultaat.

Van der Moolen dobbert nog even door en moest vrijdag opnieuw inleveren. Deze keer was dat 3,3 procent op 27,12 euro. Koninklijke Olie daalde mee met de olieprijzen die omlaag gingen door de machtswisseling in Venezuela. De 'Olies' verloren 1,5 procent op ,75 euro.

Hightech

Bovenaan prijkte Getronics, dat zes eurocenten aandikte op 3,42 euro. Aan de top van de MidKap was ook een hightech te vinden. Kabelaar Versatel won 3 eurocenten. Op een slot van 0,44 eurocent is dat maar liefst 7,3 procent.

Op de andere Europese beurzen moesten oliemaatschappijen als TotalFinaElf, BP en Repsol net als Koninklijke Olie inleveren. Verder waren er nauwelijks sectoren die er duidelijk uitsprongen.

De grootste winnaars in de CAC-index in Parijs waren mediaconcern Vivendi Universal en het gelieerde nutsbedrijf Vivendi Environnement de grootste winnaars met koersstijgingen van ongeveer procent. In Frankfurt viel Deutsche Post op als grootste verliezer in de DAX-index met een koersdaling van ruim 4 procent.

Euro

Op de valutamarkten ging de koers van de euro vrij sterk omlaag. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8785 dollar genoteerd in vergelijking met 0,8835 op donderdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,6140 naar 0,6115 pond.