De banenreductie die KPN dinsdag aankondigde is de zoveelste reorganisatie bij het telecombedrijf, zonder dat duidelijk is wanneer het snijden in het personeelsbestand precies eindigt.

''KPN noemt 2014 een 'tussenjaar', maar het is inmiddels het 4e of 5e tussenjaar op rij'', zegt vakbondsbestuurder Joost van Herpen van Abvakabo FNV in een reactie.

''Dit is niet goed voor het bedrijf. Dit hang als een donkere wolk boven het personeel.'' Volgens de FNV-bestuurder zullen er vooral banen verdwijnen in onderdelen van het bedrijf die veel met de consument in aanraking komen.

KPN heeft zijn producten en dienstverlening afgelopen tijd een stuk overzichtelijker gemaakt. Daarom kan het bedrijf hier volstaan met minder mensen, aldus Van Herpen.

Vraagtekens

Vakbond De Unie stelt vraagtekens bij de ingreep. ''Ik begrijp dat de mobiele markt een moeilijke markt is, maar ik vraag me heel sterk af of deze maatregelen niet genomen zijn om de aandeelhouders op de korte termijn tegemoet te komen'', zegt belangenbehartiger Hans de Jong van De Unie.

Of de huidige koers van KPN op lange termijn goed is voor het behoud van de werkgelegenheid, valt volgens hem bovendien te betwijfelen. KPN kondigde vorig jaar onder meer de verkoop aan van zijn Duitse dochter E-Plus.

''Dat duidt erop dat KPN momenteel bezig is om weer een nationaal bedrijf te worden. Ik weet niet of dat verstandig is om te overleven binnen het internationale speelveld. Ik sluit niet dat KPN in de toekomst toch een partner nodig heeft.''

Plan

Anselma Zwaagstra van vakbond CNV Publieke Zaak ergert zich eraan dat KPN nog geen concreet plan van aanpak heeft klaarliggen, waarin precies staat hoeveel banen per afdeling worden geschrapt. Volgens haar verkeren de werknemers van KPN nu in grote onzekerheid.

''Ik hoop dat KPN later deze week met meer duidelijkheid komt. Dat kan je toch wel eisen als vakbond. Onzekerheid wens je niemand toe, zeker niet in deze tijd'', zegt Zwaagstra.

Overzicht: Belangrijkste reorganisaties van het afgelopen jaar