De acties in de thuiszorg dinsdag worden veel minder groot dan vakbond Abvakabo FNV beweert. Dat zei de werkgeversorganisatie ActiZ maandag. 

Volgens de koepel zijn er dinsdag niet op 100 plekken acties, zoals de vakbond zondag aankondigde, maar slechts op een stuk of zes locaties.

''We hebben al onze 420 leden gevraagd, en slechts 6 gaven aan dat er bij hen acties zouden zijn. En dan gaat om één, hooguit twee vestigingen per lid, en een handjevol actievoerders. De actiebereidheid is heel klein'', zei een woordvoerster van ActiZ maandag.

Volgens de koepel is ''de actiebereidheid onder het personeel heel klein''. ActiZ verwacht dan ook dat cliënten weinig zullen merken van de vakbondsactie.

Abvakabo FNV

Abvakabo FNV meldde zondag dat medewerkers in zeker honderd verpleeg- en verzorgingshuizen dinsdag het werk neerleggen. Dat duurt van een minuut tot enkele uren. De vakbond blijft desgevraagd achter die aankondiging staan.

Abvakabo FNV ruziet met de werkgevers over een nieuwe cao. De werkgevers sloten in december een akkoord met de andere vakbonden, maar Abvakabo FNV verliet kort daarvoor de onderhandelingen. Volgens de bond doet de cao die er nu ligt, bijvoorbeeld niets aan hoge werkdruk in de verpleeghuizen.