Ruim een op de vijf woningen is vorig jaar met verlies verkocht. De eigenaar heeft in die gevallen minder voor de woning gekregen dan hij er oorspronkelijk voor heeft betaald.

Ruim een op de vijf woningen is vorig jaar met verlies verkocht. De eigenaar heeft in die gevallen minder voor de woning gekregen dan hij er oorspronkelijk voor heeft betaald. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de NOS op basis van gegevens van het Kadaster.

In totaal lag bij 17.913 woningen de verkoopprijs lager dan de prijs waarvoor de woning ooit is gekocht. Dat is 40 procent meer dan in 2012. In Noord-Holland en Zeeland kwam dit het minst voor. In Flevoland zijn de meeste woningen met verlies verkocht.

Schade

Bij 20 procent van alle woningen die met verlies zijn verkocht, was de schade meer dan 40.000 euro. Een eigenaar van een woning in Loosdrecht verkocht vorig jaar zijn huis met een verlies van 85.000 euro. Na een scheiding moest de woning worden verkocht en dat is vaker de reden voor een verkoop met verlies.

Als ook de meegefinancierde kosten die de koper maakt worden meegeteld, blijkt dat vorig jaar een op de drie (34 procent) woningen met verlies is verkocht. In Flevoland was dat zelfs meer dan de helft.

Alles over de huizenmarkt op NUgeld.nl