De Britse financiële toezichthouder FCA deelt straffen uit aan twee bankiers die betrokken waren bij de misstanden rond het rentetarief Libor. Zij zijn de eerste individuen die voor de fraude met de rente worden bestraft.

De FCA liet de twee bankiers, waarvan de namen en de bank waarvoor ze werkten niet bekend zijn gemaakt, maandag weten dat zij een straf tegemoet kunnen zien.

Die kan bestaan uit een boete of een verbod op het werken in de financiële sector.

Het gaat om een manager en een persoon die verantwoordelijk was voor het doorgeven van de rentestanden van de betrokken bank.

Laatstgenoemde zou handelaren de kans hebben gegeven om de tarieven voor hun eigen voordeel te beïnvloeden. De manager zou van deze praktijken op de hoogte zijn geweest en er niets aan hebben gedaan.

Hoge boetes

Afgelopen jaar kregen onder meer Rabobank, Barclays en UBS hoge boetes voor de fraude met het Libortarief. In verschillende landen lopen in dit verband inmiddels ook strafrechtelijke onderzoeken naar individuele bankiers.

Zo zijn al zeven bankiers, onder wie drie voormalige Rabomedewerkers, in staat van beschuldiging gesteld in de Verenigde Staten. In Groot-Brittannië moesten zeven ex-bankiers van Barclays zich eind vorig jaar bij de opsporingsdiensten melden voor ondervraging.

Lees ook: Vijf vragen over Liborrente