Circa 275 werknemers van slijterijen raken dit jaar naar verwachting werkloos doordat Nederlandse consumenten hun sterke drank in Duitsland kopen. Dat stelt de belangenvereniging Koninklijke Slijtersunie.

Zij baseert zich op onderzoek dat het bureau Panteia in haar opdracht deed onder 1200 huishoudens in de grensstreek met Duitsland.

Door het grensoverschrijdend 'drankverkeer' loopt de overheid op jaarbasis bovendien 67 miljoen euro aan inkomsten mis.

Drank is in Nederland duurder geworden door twee accijnsverhogingen. In Duitsland liggen de prijzen lager. Volgens voorzitter Ron Andes van Slijtersunie loont het inmiddels zelfs voor mensen uit de provincie Utrecht om naar Duitsland te reizen, zeker als zij de inkoop van sterke drank combineren met tanken en andere boodschappen.

SlijtersUnie heeft de onderzoeksresultaten opgestuurd naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Het CDA brengt de problemen in kaart die pomphouders, slijters en andere winkeliers ondervinden door de accijnsverhoging per 1 januari 2014 en heeft een meldpunt ingesteld waar ondernemers en bewoners hun klachten kwijt kunnen.

Accijnsopbrengsten

Omtzigt zegt in een reactie dat het onderzoek het beeld bevestigt dat uit het meldpunt van het CDA naar voren komt. ''Behalve van slijterijen, krijgen we veel reacties van pomphouders, en dan met name over grote vervoerders. Zij lijken massaal over te stappen op tanken in het buitenland. En omdat de tanks die zij onder hun vrachtwagens hebben, 1000 liter diesel bevatten, scheelt elke tankbeurt zeer fors voor de Nederlandse schatkist.''

Omtzigt denkt dat op sommige plekken de grenseffecten zo groot zijn dat er bij bepaalde producten, zoals diesel en sterke drank, na de accijnsverhoging nauwelijks of geen extra geld binnenkomt. ''Ik wil daarom zo snel mogelijk van de regering de cijfers van de accijnsopbrengsten in januari zien.''

Lees meer over het MKB op NUzakelijk