De bezuinigingsoperatie bij energiebedrijf Nuon, waardoor honderden banen verloren gaan, krijgt waarschijnlijk een vervolg.

Dat zegt bestuurder Tuomo Hatakka van het Zweedse moederbedrijf Vattenfall in een maandag gepubliceerd vraaggesprek met de zakenkrant Dagens Industri.

Vattenfall kondigde vorig jaar aan in 2 jaar tijd zo'n 2500 banen te schrappen, waarvan circa 500 in Nederland. Volgens Hatakka, binnen Vattenfall verantwoordelijk voor de activiteiten buiten Scandinavië, zal dat niet voldoende zijn en moet volgend jaar nog meer worden bezuinigd.

Dat betekent ook dat investeringen in Nederland en Duitsland op een lager pitje komen te staan, zei Hatakka verder. Over de omvang van een eventueel extra banenverlies liet de bestuurder zich niet uit.

Herwaarderingen

Sinds de overname van Nuon in 2009 heeft Vattenfall al enkele miljarden moeten afschrijven op zijn bezittingen in Nederland. Hatakka sloot niet uit dat er nog meer herwaarderingen zullen volgen, al geven de huidige marktomstandigheden daar volgens hem geen aanleiding toe. Dinsdag publiceert het Zweedse staatsbedrijf de jaarcijfers over 2013.

Een woordvoerder van Nuon liet weten dat nog geen enkel besluit is genomen over aanvullende besparingsmaatregelen na 2014. Wel zei hij dat elk energiebedrijf onder de huidige, slechte marktomstandigheden ''alert moet zijn'' en goed op de kosten moet blijven letten.

Duitse kolencentrales

Hatakka zei verder dat Vattenfall wel meer gaat investeren in Duitse kolencentrales. Dat is volgens het bedrijf nodig om op een rendabele manier te kunnen voorzien in de energiebehoefte in dat land, dat een aantal kerncentrales wil sluiten. Wel benadrukte hij dat Vattenfall zijn toekomstige groei vooral zal zoeken in hernieuwbare energiebronnen.