Met uitzondering van de overheid, de zorg en de detailhandel zullen alle sectoren in 2015 groei laten zien. Dat voorspellen economen van ING in een maandag gepubliceerd rapport.

De meeste sectoren zullen zelfs dit jaar al bescheiden groeien. Uitspringer is de industrie, blijkt uit de raming van ING. Vorig jaar kromp het afgezet volume daar nog met 1 procent. Maar dit jaar is er weer sprake van 2 procent groei. Voor 2015 rekent ING zelfs op een plus van 2,5 procent.

Ook de groothandel (2,1 procent), de bouw (2 procent) en de transportsector (1,8 procent) zullen het volgend jaar goed doen. ''In de bouw daalt de productie al enkele kwartalen niet meer'', constateren de economen van ING.

Zij denken dat de detailhandel in 2015 uitkomt op een nulgroei. Dit jaar zal de hoeveelheid verkochte goederen van winkeliers naar verwachting nog met 0,8 procent krimpen, als gevolg van de oplopende werkloosheid en lage koopbereidheid van consumenten.

De horeca heeft in 2014 en 2015 een lichte groei van 0,5 procent in het vooruitzicht.

Publieke sector

Alleen bij de overheid en in de zorg is nog geen sprake van verwacht herstel. Volgens ING krimpt de publieke sector dit jaar met 1,9 procent en volgend jaar met 1,5 procent. In de zorg is dit jaar voor het eerst sinds decennia sprake van een minnetje (van 0,2 procent) en deze krimp versterkt in 2015 verder naar 0,5 procent.

De krimp in de zorg heeft onder meer te maken met een verhoogd eigen risico voor verzekerden. Het aantal behandelingen in ziekenhuizen is daardoor aan het afnemen, meldde het economisch bureau van ING eerder al.

Vorige maand voorspelde ABN Amro voor volgend jaar eveneens groei in de meeste sectoren van de Nederlandse economie.