Een afnemer zou medewerkers van Philips maandenlang hebben bedreigd om de levering van een bepaald type lampen af te dwingen.

Dit heeft Philips zaterdagavond laten weten aan Omroep Brabant, voorafgaand aan een aflevering van het KRO-programma Brandpunt op zondagavond. De man, die afkomstig is uit Noord-Holland, komt waarschijnlijk in de uitzending aan bod.

Philips leverde de man altijd bepaalde apparatuur, maar stopte daar enige tijd geleden mee. Vervolgens zette de Noord-Hollander het bedrijf onder druk om lampen te leveren. Philips zou toen een partij hebben geleverd.

"Hierbij hebben we duidelijk gemaakt dat het écht de laatste keer is", meldt een woordvoerder van het bedrijf aan Omroep Brabant. De afnemer zou volgens de zegsman Philips en zijn personeel op geen enkele wijze meer benaderen.

"In tegenstelling tot de gemaakte afspraken worden wij al maanden, vaak dagelijks, door de afnemer via mail, bij onze gebouwen en zelfs op huisadres van Philipsmensen lastig gevallen, geïntimideerd en bedreigd met als doel om de lampen opnieuw te leveren."

Het bedrijf zegt inmiddels aangifte te hebben gedaan bij de politie.

Wietteelt

In de aflevering van Brandpunt zou onder andere aan bod komen dat de afnemer een 'wurgcontract' moest tekenen. Philips ontkent dit tegenover het Omroep Brabant.

De reportage Duister Licht waar de man in verschijnt gaat over het feit dat er "aanwijzingen zijn dat multinational Philips jarenlang goed geld heeft verdiend aan de wietbranche".         

Volgens Philips is gekozen om niet voor de camera te verschijnen om "de persoonlijke veiligheid van onze collega’s" te waarborgen.

Het bedrijf, dat stelt niet goed aan bod te komen in de aflevering, laat in een schriftelijke verklaring weten: "Philips heeft twee jaar geleden bewust besloten om niet meer te leveren aan bedrijven die onze lampen doorleveren aan de wietbranche. Wanneer wij aanwijzingen hebben dat Philipslampen voor wietteelt worden gebruikt, treden wij op door het stoppen van de leveringen."  

Reactie Brandpunt

Brandpunt wilde tegenover Omroep Brabant niets loslaten over de inhoud van de uitzending, maar kondigde wel aan met een persbericht te komen. "Wij hebben een ijzersterk verhaal waar ik volledig achter sta", aldus eindredacteur Bas van der Ham tegenover de zender.

"Het feit dat een multinational een dag van tevoren al reageert, mag bijzonder genoemd noemen. Dan is er echt wel iets aan de hand."