NS-directielid Merel van Vroonhoven wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. Ze volgt per 1 april de vorig jaar september overleden Ronald Gerritse op.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekendgemaakt. De benoeming van Van Vroonhoven is tot stand gekomen op voordracht van de Raad van Toezicht van AFM.

Van Vroonhoven (1968) is sinds 2009 lid van de raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen. Een jaar geleden werd ze binnen de NS-directie vrijgemaakt om de problemen met de hogesnelheidslijn Fyra op te lossen. Van Vroonhoven, die geofysica studeerde aan de Technische Universiteit Delft, werkte voor ze bij de NS kwam 16 jaar bij ING.

Dijsselbloem toonde zich vrijdag "zeer content'' met de benoeming. Ze heeft volgens hem de goede combinatie van kennis van de financiële sector en ervaring in een semi-publieke omgeving als de NS. "Dat maakt haar in mijn ogen zeer geschikt.''

Fyra

De problemen bij de Fyra zijn geen minpunt op haar staat van dienst. "Integendeel, ze heeft er hard aan getrokken om dat goed te managen en de risico's onder controle te krijgen.'' Dijsselbloem benadrukt dat Van Vroonhoven niet betrokken was bij het besluit over de aanschaf van de Fyra.

Voor de NS is Van Vroonhoven de derde bestuurder die vertrekt in korte tijd. Onlangs werd ook het afscheid van Ingrid Thijssen van NS Reizigers aangekondigd. En vorig jaar stapte NS-topman Bert Meerstadt al op. "Met Merel verlaat een kundig bestuurder ons bedrijf'', aldus Timo Huges, de huidige president-directeur van NS. Het is nog niet bekend hoe de positie van Van Vroonhoven bij NS wordt opgevuld.

Compleet

Met het aantreden van Van Vroonhoven is het bestuur van de AFM weer compleet. Na het overlijden van Gerritse had Theodor Kockelkoren de functie van bestuursvoorzitter tijdelijk vervuld.

De Autoriteit Financiële Markten werd in 2002 opgericht en is de toezichthouder op de financiële markten in Nederland. Het toezicht richt zich op het gedrag van en de informatieverstrekking door bijvoorbeeld banken, verzekeraars en beleggers, met als doel: openheid en eerlijkheid op de markten. De AFM kan boetes opleggen en doet dat ook geregeld.