Europese banken moeten de komende maanden aantonen dat hun kapitaalbuffers niet door de grens van 5,5 procent zakken als er een economische crisis ontstaat.

Dat meldde de Europese financiële toezichthouder EBA vrijdag.

De EBA voert vanaf eind mei een stresstest uit onder de 124 grootste Europese banken. Die vormt de basis voor de stresstest die de Europese Centrale Bank (ECB) zal uitvoeren als onderdeel van het onderzoek naar de gezondheid van de Europese banken.

Dat onderzoek vindt plaats voordat de centrale bank het toezicht op de banken overneemt.

Om voor de test van de EBA te slagen moeten banken laten zien dat hun kapitaalratio (core tier 1) bij slechte economische ontwikkelingen hoger blijft dan 5,5 procent.

In normale tijden moet deze verhouding tussen het vermogen van banken en de naar risico gewogen uitstaande leningen minstens 8 procent zijn. De uitslagen van de test worden eind oktober bekendgemaakt.

Minder streng

Met de eis van 5,5 procent gaat de EBA volgens ingewijden minder ver dan de ECB wilde. De centrale bank wilde volgens hen een eis van 6 procent stellen in het sombere economische scenario.

De EBA gaf vrijdag zelf aan dat de test in samenwerking met de ECB is ontworpen. De Europese Centrale Bank kan echter alsnog besluiten zelf strengere eisen te stellen.