De stijgende lijn in de verkopen heeft zich in de eerste maand van dit jaar doorgezet. Dat zeggen de twee grote makelaarsorganisaties NVM en Makelaarsland vrijdag.

''Het ziet er rooskleurig uit, het lijkt erop alsof het voorjaar al is aangebroken'', zegt Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. "We zien een groeiend optimisme, het aantal bezichtigingen neemt toe en er worden meer huizen verkocht.''

Volgens Makelaarsland was januari de beste januarimaand sinds de crisis vijf jaar geleden uitbrak. De organisatie becijferde dat er ruim twaalfduizend huizen zijn verkocht. Dat zijn twee keer zoveel als in januari vorig jaar.

''Opvallend is ook de stijging van het aantal bezichtigingen. Met 180.000 bezichtigingen werden in januari de meeste bezichtigingen van de afgelopen vijf jaar aangevraagd'', laat directeur van Makelaarsland Jeroen Stoop weten.

Op zoek

De verrassend hoge groei van kijkers wijst er volgens Makelaarsland op dat er meer mensen op zoek zijn naar een woning. De makelaar verwacht dat de huizenmarkt hier "absoluut van profiteert".

Makelaarsvereniging NVM onderschrijft dat het beter gaat. Wel zegt de brancheorganisatie dat vorig jaar januari een relatief slechte maand was.

Positieve stemming

Veel mensen hebben toen de aankoop van een huis naar voren getrokken wegens fiscale veranderingen. "Maar er is sprake van een positieve stemming", reageert een woordvoerder vrijdag. 

De grootste makelaarsorganisatie maakt begin april de huizenmarktcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar bekend. NVM rekent voor dit jaar op een plus in de verkopen van maximaal 5 procent.

De huizenprijzen zullen naar verwachting stabiliseren op het huidige niveau.

Lees ook: 'Woningmarkt nog lang niet gezond' | Hypotheekrente flink gedaald in 2013 | Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl