DEN HAAG - De oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep heeft in principe een schikking bereikt met de beurstoezichthouders in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië rondom de afwaardering van de bewezen oliereserves. Dat maakte de oliemaatschappij donderdag bekend.

Shell betaalt in Groot-Brittannië een boete van 17 miljoen pond sterling (25,5 miljoen euro). In de Verenigde Staten betaalt het bedrijf een boete van 120 miljoen dollar (ongeveer 100 miljoen euro). De overeenkomst met de Amerikaanse beurstoezichthouder moet nog door het SEC-bestuur worden goedgekeurd.

De toezichthouders beschuldigen Shell ervan de markt niet tijdig op de hoogte te hebben gesteld over de waarde van de oliereserves. Shell waardeerde de bewezen olie- en gasreserves in enkele stappen in totaal met 4,47 miljard vaten ofwel 23 procent af. De toezichthouders vinden dat Shell hen te laat heeft ingeseind bij de eerste en grootste afwaardering aan het begin van dit jaar.

Shell zegt dat de schikking is bereikt zonder toe te geven of te ontkennen of de beschuldigingen op waarheid berusten. Hiermee is de kwestie nog lang niet van de baan. Shell kijkt ook aan tegen boze beleggers die uit zijn op schadevergoeding.

De nettowinst van Shell kwam in het tweede kwartaal uit op een bedrag van 4 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat is een stijging met 54 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijf boekte in de drie maanden een omzet van 80,4 miljard dollar, een stijging met bijna een kwart.