WENEN - De prijs voor ruwe olie is aan het zakken na het bekend worden van het nieuws dat de Venezolaanse president Chavez is afgetreden. Een vat Brent-olie kostte vrijdag nauwelijks meer dan 24 dollar. Donderdag werd nog een koers van boven de 25 dollar genoteerd.

Over een verdere prijsval maakt vooral de OPEC zich zorgen. De Organisatie van Olie-Exporterende landen vreest dat Venezuela zijn oliekraan verder gaat opendraaien. Het nieuwe regime in het Zuid-Amerikaanse land kan zo snel geldbronnen aanboren om maatregelen te nemen die het land weer enige rust kunnen bezorgen.

"We kunnen een probleem krijgen als Caracas zich niet houdt aan de afspraken over de quota zoals die in december zijn vastgelegd", zei een bron bij het oliekartel in Wenen.

De OPEC is met de Venezolanen een productiebeperking overeengekomen van zo'n 20 procent. De nu afgetreden president Chavez droeg sterk bij aan deze reductie. Onder zijn regie kromp de hoeveelheid gewonnen olie van 3,4 miljoen vaten naar 2,5 miljoen.

Venezuela heeft een aandeel van 10 procent in de totale OPEC-productie. Olie is van levensbelang. De energiebron maakt ruwweg eenderde uit van het totale bnp, bruto nationaal product en procent van de exportopbrengsten.

Een groot deel van deze Venezolaanse bodemschat is bestemd voor de Verenigde Staten. Vorig jaar gingen daar bijna 1,3 miljoen vaten ruwe en 250.000 vaten verwerkte olieproducten naartoe. Dat is circa procent van de olie-import van de VS, 's werelds grootste olieverbruiker.

/NIEUWSWerkgevers- voorzitter tijdelijk president in Venezuela (video)