De FNV maakt zich zorgen over de werkgelegenheid in de provincie Groningen en vraagt daarom de minister van Economische Zaken Henk Kamp daadkrachtig op te treden.

Dat laat de vakcentrale woensdag weten.

"De werkgelegenheid in Groningen staat zodanig onder druk dat Den Haag moet ingrijpen", zegt FNV-voorzitter Ton Heerts.

Zo zou het volgens de werknemersorganisatie al veel uitmaken als het onlangs failliet verklaarde Aldel toch door de minister overeind wordt gehouden.

Onlangs presenteerde een groep ondernemers uit Groningen een plan om de aluminiumfabriek nieuw leven in te blazen, maar Kamp zei dat er geen "reële mogelijkheden" zijn om een doorstart van Aldel mogelijk te maken.

Inspringen

De bewindsman zegt dat de staat niet zomaar financieel mag inspringen om bedrijven overeind te houden, Europa zou dit als onrechtmatige staatssteun betitelen.

Volgens de FNV zorgen de plannen juist voor "banengroei in plaats van banenverlies". Ook zou het zorgen voor meer vergroening en worden nieuwe innovatieve activiteiten aangejaagd.

Naast de sluiting van Aldel in Delfzijl, wil de FNV ook meer aandacht voor de aardbevingsschade veroorzaakt door de gaswinning. De vakcentrale pleit voor een "pakket aan maatregelen gericht op het herstel van de aardbevingsschade en het behoud en de versterking van de economische structuur".