UTRECHT - De in financiele problemen geraakte automatiseerder Landis heeft een adempauze gekregen tot 22 april. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Daarmee kan het bedrijf een laatste strohalm grijpen om alsnog te trachten orde op zaken te stellen.
Landis

De leiding in het bedrijf is inmiddels overgenomen door de commissarissen. Bestuursvoorzitter P. Kuiken en financieel directeur J. Bus zijn voorlopig op non-actief gezet. C. van Steijn is door de raad van commissarissen aangewezen als tijdelijk bestuurder.

Landis is in problemen geraakt doordat het de malaise in de technologiesector niet heeft zien aankomen. In plaats van te reorganiseren heeft het bedrijf een afwachtende houding aangenomen. In de afgelopen jaren kocht Landis onder meer de bedrijven Citee en Detron. Voor beide dochterondernemingen zou belangstelling bestaan.

De problemen bij Landis begonnen pas goed nadat de verkoop van de distributie-activiteiten aan het Zuid-Afrikaanse Datatech - waar Landis groot mee geworden is - plotsklaps afketste. Er wordt met een andere gegadigde gesproken, maar de gesprekken zijn nog niet afgerond. Als er geen nieuwe koper opdaagt, stopt deze poot waar ongeveer zeshonderd mensen werken. Vorig jaar schrapte de automatiseerder ook al direhonderd banen. Nu werken er in totaal nog 2800. Het is de vraag of de salarissen nog overgemaakt kunnen worden.

Het eigen vermogen is inmiddels tot 24,4 miljoen euro gedaald, waar dat een jaar eerder nog 64,6 miljoen was. Landis is in een financiële positie gekomen die voor de banken onvoldoende is. Ze hebben dan ook een lopende financieringsovereenkomst opgezegd. Landis had eind vorig jaar voor 146 miljoen euro aan leningen uitstaan. Dat geld willen de banken terug.

/ECONOMIELandis diep in de rode cijfers