Werkend Nederland is minder neerslachtig over de arbeidsmarkt dan een jaar geleden. Eind 2012 was meer dan twee derde pessimistisch over de arbeidsmarkt, nu is dat nog een kwart. 

Wel zijn werkenden nog onzeker als het gaat om de eigen werksituatie. Dat concludeert marktonderzoeker I&O Research woensdag.

Een kwart van de 1.500 ondervraagden zegt positief naar de arbeidsmarkt in zijn algemeenheid te kijken. 41 procent denkt dat de markt dit jaar consolideert.

Het gevoel dat Nederland 'uit de crisis' is, sterkt dat sentiment, denken de onderzoekers. Leidinggevenden zijn over het algemeen positiever dan hun ondergeschikten.

Angst

De eigen situatie wordt vaak wel minder positief ingeschat omdat er nog steeds angst is voor ontslag en verslechtering van de arbeidsvoorwaarden.

"Het lijkt erop dat werkenden de beoordeling van hun eigen arbeidsmarktsituatie minder laten beïnvloeden door het landelijke economische perspectief", zeggen de onderzoekers.

Industrie

Werknemers in de handels- en productiesector zijn over het algemeen positiever dan non-profit- en overheidswerknemers. Dat komt volgens de onderzoekers doordat die laatste groep meer met bezuinigingen en nieuwe ontslagrondes te maken krijgt, terwijl de handel- en industriesectoren de laatste maanden weer opkrabbelen.

Ruim een kwart van de ondervraagden uit de non-profit en overheidssector denkt er over twaalf maanden slechter voor te staan dan nu. In de industrie- en productiesector is dat 13,8 procent.