Om een nieuwe financiële crisis te voorkomen, wil de Europese Commissie ook de grootste Europese banken, zoals ING, beter controleren. 

Deze megabanken krijgen een verbod om nog langer voor eigen rekening te gaan handelen (proprietary trading).

Het plan maakt deel uit van de jongste reeks voorstellen voor een veiligere banksector, die de commissie woensdag in Brussel presenteerde.

De megabanken worden niet verplicht zich op te splitsen om de consumententak (sparen) beter af te schermen van de meer risicovolle (beleggings)activiteiten.

Pijlen

Verantwoordelijk Europees commissaris Michel Barnier (Interne markt) richt zijn pijlen met name op de zeer grote banken omdat ze ''te groot zijn om te falen, te duur zijn om te redden en te complex zijn om te ontmantelen''.

De nieuwe plannen moeten net als eerder genomen maatregelen voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor problemen bij banken.

Zo komen grote internationale banken onder toezicht, evenals de banken die steun hebben gekregen. Bovendien heeft Europa geregeld dat eigenaren en beleggers moeten meebetalen aan een redding van een bank. Ook moeten banken meer geld in kas houden om problemen het hoofd te bieden.

Afschaffen

D66 pleit ervoor om "megabanken" helemaal te verbieden om te voorkomen dat belastingbetalers weer moeten bijspringen bij banken die te groot zijn om failliet te gaan.

''We moeten af van het systeem dat banken in goede tijden veel winst maken, maar in slechte tijden aankloppen bij de belastingbetaler", zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem liet weten hier niets in te zien. "Het vraagstuk van de grootte van banken vind ik inmiddels minder urgent. Europese banken zijn allemaal veel kleiner geworden. Dat geldt zeker ook voor Nederlandse banken", aldus Dijsselbloem.

Achtergrond: Wat is een bankenunie?