Vakbonden en werkgeversorganisaties vrezen een flinke stijging van de basispremie voor de ziektekosten in 2015 door de kabinetsplannen voor de langdurige zorg.

Ook de Tweede Kamerfracties van PVV en GroenLinks maken zich grote zorgen. GroenLinks heeft woensdag een Kamerdebat aangevraagd met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).

De sociale partners hebben berekend dat de zorgpremies voor iedereen zullen stijgen met ongeveer 200 euro en dat het eigen risico ''ruimschoots'' boven de 400 euro (nu nog 360) zal uitkomen. Verder zullen de werkgevers 1,6 miljard meer premie gaan betalen.

Ze waarschuwen voor de dreigende stijging in een brief van de Stichting van de Arbeid aan het ministerie van Volksgezondheid. Het kabinet wil de langdurige zorg (AWBZ) decentraliseren en overdragen aan de gemeenten en zorgverzekeraars. De plannen van het kabinet moeten ertoe leiden dat meer mensen langer thuis blijven wonen. De overheveling van zorgtaken gaat gepaard met een flinke bezuiniging.

Premie

De premie voor het vaste basispakket van de zorgverzekeringswet gaat omhoog, omdat hier een deel van de AWBZ zal worden ondergebracht. ''Dat betekent dat we minder naar draagkracht gaan betalen'', aldus voorzitter Ton Heerts van de FNV woensdag. ''Nu wordt de langdurige zorg naar draagkracht door werknemers gefinancierd, als dit wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet is dat niet meer zo", stelt voorzitter Maurice Limmen van het CNV.

De PVV noemt in een reactie de stijging van de zorgpremie ''onacceptabel''. ''Het is onvoorstelbaar dat het kabinet niet wil inzien dat de afbraak van de langdurige zorg alleen maar leidt tot hogere kosten. Het is de wereld op zijn kop.''

Gevolgen

Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman hebben de bezuinigingen op de zorg ''afschuwelijke gevolgen''. Ze wijst er op dat Van Rijn heeft beloofd dat premiestijgingen gecompenseerd worden. ''Ik wil graag horen hoe het kabinet dat gaat doen en waar het geld vandaan moet komen.''