Het vliegverkeer heeft deze week in een aantal Europese landen mogelijk last van een staking van Europese luchtverkeersleiders. Twee vakbonden hebben daartoe opgeroepen uit onvrede over een voorstel van de Europese Commissie.

Dat heeft de Europese luchtvaartbrancheorganisatie AEA dinsdag bekendgemaakt. 

De vakbonden kondigen aan dat de werkonderbrekingen woensdag en donderdag gaan plaatsvinden. Het is onduidelijk welke landen deelnemen.

De stakingen hebben volgens de AEA te maken met onenigheid over de invoering van een gemeenschappelijke Europese luchtverkeersleiding, het zogeheten 'Single European Sky'-project. Dit is een initiatief van de Europese Commissie waarvoor deze week wetsvoorstellen worden besproken.

Als dit project doorzet, zouden onder meer de salarissen van luchtverkeersleiders in Europa flink dalen. Dit proberen de vakbonden tegen te gaan en ze roepen daarom het personeel van de luchtverkeersleiding op om het werk neer te leggen, lichtte een woordvoerder van de AEA toe.

Nederland staakt niet

De verkeersleiders in de Europese landen geven niet allemaal gehoor aan de oproep van de vakbonden. Onduidelijk is welke landen precies gaan deelnemen, maar bekend is dat de Nederlandse luchtverkeersleiders niet gaan staken, aldus een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland.

Onzeker is in hoeverre de stakingen in andere Europese landen een impact zullen hebben op het Nederlandse luchtverkeer. "Dit is zeker mogelijk, maar het blijft moeilijk om je hierop voor te bereiden. Maatregelen kunnen daardoor niet worden genomen", zei de woordvoerder.

De woordvoerder van de AEA is niet te spreken over de plannen. "Het betreft een operatie op grote schaal waardoor het moeilijk wordt om een staking van dit formaat in goede banen te leiden", legde hij uit. "Het is onverantwoordelijk en de reizigers zullen hier uiteindelijk de dupe van worden."