Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maant de achttien eurolanden haast te maken met het optuigen van de bankenunie.

Dat zei IMF-president Christine Lagarde dinsdag, meldt persbureau APVolgens Lagarde zorgen de hervormingen voor economische groei en werkgelegenheid.

De bankenunie moet de stabiliteit van de financiële markten verstevigen en de kans verkleinen dat zwakke banken landen in de problemen brengen.

Daarom is Lagarde voorstander van het voorstel om een Europese autoriteit op te richten die gaat over de herstructurering of ontmanteling van falende banken. Gecombineerd met een eigen financiële achtervang moet dit de afhankelijkheid tussen banken en overheden verkleinen.

Dijsselbloem

Momenteel overleggen leden van het Europees  Parlement (EP) en de Europese ministers van Financiën en Economische Zaken, kortweg de ecofin, over hoe deze autoriteit vorm moet krijgen. In april moeten de gesprekken zijn afgerond.

Minister Jeroen Dijsselbloem zei voorafgaand aan de gesprekken dat hij een signaal wil afgeven aan het EP dat er een mogelijkheid bestaat te onderhandelen over de invulling van de bankenunie.

"Niet alles is in beton gegoten. Het Parlement denkt dat het take it or leave it is, maar dat is niet mijn houding", aldus Dijsselbloem.

Hij spreekt in Brussel als voorzitter van de eurogroep, een bijeenkomst van alle ministers van Financiën van de achttien eurolanden.

Wat is een bankenunie? | Alles over de schuldencrisis in ons dossier