Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemt de ontslagvergoeding van bijna 900.000 euro voor de ontslagen Rabobank-bestuurder Sipko Schat, een "interne aangelegenheid" van de bank.

Dat schrijft Dijsselbloem in een brief (pdf) op vragen van Tweede Kamerlid Tony van Dijck (PVV).

De minister noemt het de verantwoordelijkheid van een onderneming zelf hoe die omgaan met vertrekregelingen of beloningen, zolang men zich maar aan de wet- en regelgeving houdt.

Schat moest opstappen vanwege de Liborfraude, de bank heeft zich schuldig gemaakt aan manipulatie van deze wereldwijd gebruikte rente waartegen banken elkaar geld lenen.

Van Dijck vindt het onverantwoord dat Schat "als een van de hoofdverantwoordelijke van het Libor-schandaal niet wordt vervolgd".

De PVV'er wijst erop dat Justitie in de Verenigde Staten drie voormalige medewerkers van de Rabobank heeft aangeklaagd voor manipulatie van de Libor.

Maar Dijsselbloem wijst strafrechtelijke vervolging in Nederland van de hand en schrijft dat de getroffen schikking in zijn ogen "gelet op de bijzondere aard en omvang" nog steeds "bij uitstek geschikt was."

Aftreden

Als hoofd van de internationale tak van de Rabobank en dus eindverantwoordelijk voor het Liborschandaal, moest Schat onder druk van vooral de lokale Rabobanken het veld ruimen. De bank moest uiteindelijk een recordboete van 774 miljoen euro betalen.

Dijsselbloem benadrukt ook in zijn brief dat er volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar is gehandeld door Schat. Toezichthouder De Nederlandsche Bank zou geen aanwijzingen hebben gevonden dat de raad van bestuur van Rabobank op de hoogte of betrokken was bij de manipulatie van Libor en Euribor. 

Heel veel

Vorige week verklaarde Dijsselbloem dat de vergoeding, overeenkomstig met een jaarsalaris van Schat, nog steeds "heel veel geld" is.

Volgens de kantonrechtersformule, een veel gebruikte methode om ontslagvergoedingen te berekeken, zou de oud-bestuurder recht hebben op 5 miljoen euro. Dijsselbloem noemde dat destijds "niet redelijk."

Vijf vragen over de Liborrente