De Britse economie is afgelopen jaar met 1,9 procent gegroeid, de sterkste groei sinds 2007. Dat maakte het Britse nationale statistiekbureau dinsdag bekend op basis van een eerste raming.

In het vierde kwartaal van 2013 ging het Britse bruto binnenlands product (bbp) met 2,8 procent vooruit op jaarbasis. Dat is de sterkste groei sinds het eerste kwartaal van 2008.

Volgens het statistiekbureau was in het afgelopen kwartaal in elke sector groei te zien, behalve de bouw. In 2012 ging de Britse economie met slechts 0,3 procent vooruit.

 

Op kwartaalbasis groeide de economie van Groot-Brittannië met 0,7 procent in de laatste 3 maanden van 2013. Dit cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het derde kwartaal was sprake van een economische groei met 0,8 procent.

IMF

In 2007 groeide de Britse economie overigens met 3,4 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde eerder deze maand voor dit jaar een groei van de Britse economie met 2,4 procent en met 2,2 procent in 2015.

ING-econoom James Knightley gaf aan dat gezien de stijgende werkgelegenheid, het duidelijke herstel op de huizenmarkt en de aantrekkende economie van de eurozone - de belangrijkste exportmarkt voor Groot-Brittannië - er een goede kans is dat de Britse economie dit jaar met 3 procent zal groeien.