Oud DNB-president Nout Wellink vond de publiciteit rondom het evaluatierapport over de nationalisatie van SNS Reaal "buitengewoon onaangenaam".

Dat zei Wellink maandagavond tijdens een debatavond van Haagsch College. 

"Het is niet leuk, maar het is niet anders", zegt Wellink. Hij geeft wel toe dat voorafgaand aan de nationalisatie niet alles is gezien door de mensen van De Nederlandsche Bank (DNB).

"Er wordt een karikatuur van de instelling gemaak", zegt Wellink over de manier waarop SNS in de media is weggezet. De Nederlandse toezichthouder tussen 1997 en 2011, kent de SNS-medewerkers als "loyaal en toegewijd". 

"Binnen de grenzen van redelijkheid sta ik achter de mensen van De Nederlandsche Bank en achter de werknemers van SNS Reaal", aldus Wellink.

Kritiek

Vorige week kreeg De Nederlandsche Bank (DNB) veel kritiek te verduren van de evaluatiecommissie die de nationalisatie van de bank bestudeerde. 

De toezichthouder zou volgens de onderzoekers te laat en niet toereikend genoeg hebben gereageerd op de crisis bij de bank en heeft "onvoldoende oog" gehad voor de risico's van de op overnames gerichte strategie van SNS.

Vastgoed

SNS Reaal nam in 2006 de vastgoedportefeuille Property Finance over van ABN Amro, SNS raakte uiteindelijk voornamelijk in de problemen door deze vastgoedportefeuille van de bank. DNB gaf hier een verklaring van geen bezwaar af.

Wellink: "We kenden in die tijd een kleine economische groei, als je dan vastgoed gaat afwaarderen moet je oppassen. Je weet niet hoe erg de gevolgen kunnen zijn."

Hij pleit voor een volwassen discussie, want zo voorspelt hij, "er zullen in de toekomst vaker fouten worden gemaakt", aldus Wellink.