Griekenland moet vaart maken met de afgesproken hervormingen en bezuinigingen. ''Het duurt veel te lang'', zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandag voorafgaand aan overleg in Brussel.

Volgens Dijsselbloem is de voortgang ''echt te weinig''.

Hij benadrukte dat Griekenland geen geld krijgt zonder een positief advies van de zogeheten trojka. ''Er zal geen uitkering zijn, zonder een tevreden trojka''.

Er moet meer ondernomen worden, voordat de trojka teruggaat, aldus Dijsselbloem.

Athene en de trojka (de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank) ruziën sinds september over hervormingen die nodig zijn voor de storting van geld. Dijsselbloem benadrukte dat het in zowel het belang van de Grieken als van de eurozone is om de afspraken na te komen.

Ongewenst

Wanneer de trojka weer naar Griekenland afreist, is nog niet bekend. De experts willen pas op het vliegtuig naar Athene stappen als er hervormingen zichtbaar zijn, zei Dijsselbloem. Terecht, zo meent hij. ''Anders blijven we heen en weer reizen.''

Griekenland moet in mei schulden afbetalen en heeft dan dus cash nodig. Op de vraag of het denkbaar is dat de impasse nog tot die tijd aanhoudt, antwoordde Dijsselbloem: ''Dat lijkt me in ieder geval zeer ongewenst''.

Lees meer over de schuldencrisis en Griekenland in onze dossiers