NEW YORK - De olieprijs heeft woensdag in New York een nieuw record bereikt. Op de termijnmarkt steeg de prijs voor een vat ruwe olie (159 liter) voor levering in september naar 43,05 dollar.

De stijging is een gevolg van de onrust die eerder op de dag ontstond rond de Russische oliemaatschappij Yukos, die in een conflict is verwikkeld met justitie. Daarnaast spelen de spanningen in Irak mee. Het land werd eerder op de dag opgeschrikt door een aanslag die tientallen mensenlevens eiste.

Terrorisme

Het vorige record van de olieprijs werd op 2 juni bereikt, toen een vat 42,45 dollar kostte. De stijging was toen onder meer te wijten aan de dreiging van het internationaal terrorisme. Verder is de vraag naar olie erg groot.

Yukos waarschuwde eerder op de dag dat het zijn productie mogelijk moet staken door een eis van de Russische justitie. Rusland is de op een na grootste exporteur van olie ter wereld. Van de Russische olieproductie neemt Yukos eenvijfde voor zijn rekening.

Londen

Ook in Londen werd de olie duurder. Een vat Brent-olie, die van mindere kwaliteit is dan de olie die in New York wordt verhandeld, noteerde 39,25 dollar. Dat is het hoogste niveau in veertien jaar.