AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben zich vrijdagmorgen voor een deel weten te herstellen van de stevige verliezen van donderdag. Daarmee leken de beleggers de koersdalingen op Wall Street van de voorgaande dag van zich af te schudden. "Het valt mee, gezien de klap in Amerika", aldus een handelaar op het Damrak.


Bekijk video

Analist: "koersval Van der Moolen terecht"
Bekijk video

Europa trok zich vooral op aan de verwachting dat de koersen in de middag in de VS weer zullen stijgen. Donderdag sloeg op Wall Street weer het boekhoudvirus toe, dat werd aangewakkerd door de kwartaalcijfers van General Electric. Nabeurs bleek er echter met de boekhoudpraktijken van IBM weinig aan de hand, zoals tijdens de Amerikaanse handel wel was gevreesd. Dat stelde Europa enigszins gerust.

De AEX-index in Amsterdam stond vrijdag tegen het middaguur op ,81 punten, 1,21 punt (0,2 procent) hoger dan het slot van de dag ervoor. In Londen bedroeg de winst 0,5 procent en in Frankfurt en Parijs 0,4 procent.

Numico

Op de beurs van Amsterdam viel Numico uit de toon. De koers van het voedingsmiddelenbedrijf was 3,4 procent lager op 30,50 euro. Analisten vinden de winstverwachtingen van Numico voor dit jaar aan de hoge kant, zo verklaarde het Damrak de koersdaling.

KPN leek zich bij het begin van de handel te herstellen van de klap op donderdag, maar stond rond het middaguur toch weer 0,9 procent lager op 5,45 euro. Dochteronderneming KPNQwest steeg wel, met 2,2 procent tot 3,25 euro, maar de stijging was in eurocenten marginaal (7 eurocent). Dit gold ook voor AEX-koploper Getronics, die 11 cent steeg tot 3,47 euro. "Een duppie", reageerde een handelaar schamper.

Van der Moolen

Grootste daler in de AEX-index was het handelshuis Van der Moolen, dat deze week door de beleggers hard is afgestraft voor teleurstellende resultaten. Van der Moolen zakte vrijdagochtend 4,3 procent tot 26,84 euro.

Voor beleggers was het verder wachten op cijfers uit de VS. Later op de dag wordt meer duidelijk over de producentenprijzen, de omzet van de detailhandel en het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld. De verwachting is dat de producentenprijzen fors zijn gestegen door de opgelopen olieprijs.

Die daalde overigens vrijdagochtend, met 2 procent voor een vat Brent-olie. De termijnmarkten gingen ervan uit dat de staatsgreep in Venezuela een einde maakt aan de staking in de oliesector aldaar. Venezuela is een belangrijke olie-exporteur.

Euro

De euro was met 0,8805 dollar wat lager dan de 0,8835 dollar bij het eind van de handel van donderdag. Tegenover het pond sterling zakte de koers van 0,6140 naar 0,6130 pond.