De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de hoogste boete ooit gegeven. Flitskredietaanbieder Technicolor Dreamcoat, voorheen Friendly Finance, moet 2 miljoen euro betalen.

Dat liet een woordvoerder van de AFM vrijdag weten aan NU.nl.

Het bedrijf overtrad de wet door het aanbieden van flitskrediet zonder te beschikken over de daarvoor vereiste vergunning. Dat gebeurde vanaf 10 juni 2011 bijna een jaar lang.

De boete is zo hoog omdat de winst meer dan 2 miljoen euro opleverde. De totale opbrengsten waren 3,8 miljoen euro.

"De hoogte van de boete mag afwijken van de normale vaststelling als er met de strafbare feiten meer dan 2 miljoen euro winst is gemaakt", aldus de woordvoerder. 

Officieel spreekt de AFM van de hoogste gepubliceerde boete ooit, want er worden geen mededelingen gedaan over lopende dossiers. Ook worden niet alle boetes bekendgemaakt.

Hoge kosten

Consumenten konden via de website www.betaaldag.nl van Friendly snel geld lenen tegen hoge kosten. In ongeveer 11 maanden leverde dat ongeveer 3,8 miljoen euro aan inkomsten op, waarvan meer dan 2 miljoen euro aan winst overbleef.

''Friendly Finance heeft die bedragen verdiend ten koste van financieel kwetsbare consumenten, die voor het flitskrediet - op jaarbasis - vaak honderden procenten aan kosten verschuldigd waren. Hierbij bestond het risico dat deze consumenten steeds dieper in de schulden kwamen",' aldus AFM.