AMSTERDAM - Nederlandse consumenten vinden brillen te duur. Gemiddeld wordt voor een bril 331 euro betaald, terwijl 181 euro een acceptabele prijs wordt gevonden. Dat is een verdubbeling van het verschil ten opzichte van het millenniumjaar, toen het verschil nog 75 euro was. Driekwart van de Nederlanders vindt het dragen van een bril een kostbare aangelegenheid. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek 'de Brillenbarometer' van TNS NIPO.

Voor brildragers met een multifocale bril, een bril waarmee zowel dichtbij en veraf kan worden gekeken, is het verschil nog groter. Een dergelijke bril wordt voor een gemiddeld bedrag van 450 euro verkocht, terwijl de klant 240 euro genoeg vindt. Bijna de helft van de brildragers is onaangenaam verrast door de hoge prijzen. Een vijfde van de klanten is overgestapt naar een andere opticien. Een bijna even groot percentage wist pas bij het afrekenen de prijs van de bril.

Voor het eerst is dit jaar ook onderzocht wat de brildragers van de prijs-kwaliteitverhouding vinden. Een kleine minderheid vindt dat een bril niet veel hoeft te kosten om een goede kwaliteit te waarborgen.

Het onderzoek onder brildragers in Nederland is voor de vijfde keer gehouden. TNS NIPO voert het onderzoek uit in opdracht van Specsavers Opticiens.