Werkloosheid stijgt weer
Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De werkloosheid nam in december met vijftienduizend toe tot 668.000 personen.
In november kwam de werkloosheid nog uit op 8,2 procent van de beroepsbevolking. Ondanks de stijging in december was er de laatste drie maanden sprake van een dalende trend. Gemiddeld nam de werkloosheid met zesduizend per maand af, doordat meer mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt.
Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
In heel 2013 zijn er bijna honderdduizend werklozen bijgekomen, vooral onder personen van 25 jaar en ouder. Onder jongeren steeg de werkloosheid met negenduizend. Vooral in de eerste zeven maanden van het jaar nam de werkloosheid snel toe.
Volgens de internationale ILO-definitie bedroeg de werkloosheid in Nederland 7 procent van de beroepsbevolking in december, tegenover 6,9 procent een maand eerder.
WW-uitkeringen
Het aantal WW-uitkeringen nam in december toe met 28,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. In de sectoren zorg en welzijn, vervoer en opslag en landbouw en visserij liep het aantal WW-uitkeringen het hardst op.
Vergeleken met november nam in december 2013 het aantal WW-uitkeringen toe met 4,5 procent, minder dan in december 2012 toen het aantal uitkeringen met 5,5 procent steeg.
Assher
Na de daling van de afgelopen maanden valt de stijging van de werkloosheid voor minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tegen.
Het cijfer maakt volgens de bewindsman ''weer duidelijk hoe belangrijk het is dat we maatregelen treffen om mensen aan de slag te helpen of te houden''.
De werkloosheid is zijn ''grootste zorg''. Volgens het CBS waren er vorige maand 668.000 werklozen ofwel 8,5 procent van de beroepsbevolking.
CNV
"De crisis maakt nog iedere dag slachtoffers, ondanks het prille herstel van de economie", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in een reactie. "Ik hoop dat bedrijven en werknemers daar waar het kan nu al investeren in van-werk-naar-werk-afspraken."
2014 zal voor veel mensen het zwaarste jaar van de crisis zijn, denkt Limmen. "Reorganisaties ijlen nog na en bedrijven vallen met het einde van de crisis in zicht toch nog om, dat is zuur voor mensen die hoopten dat ze de crisis met een baan waren doorgekomen."