ENSCHEDE - Een fors aantal werknemers in Twentse slachterijen werkt terwijl ze ook een bijstands-, WW- of WAO-uitkering genieten. Dertien procent van de slachters zit in de bijstand en 23 procent zit in de WW of WAO. Dit blijkt uit een onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam Twente (RIF) in de slachterijbranche in Twente.

Het RIF onderzocht 33 slachterijen in Twente. Het onderzoek richtte zich op de in totaal 7048 ingeleende personeelsleden. De Twentse slachterijen lenen veel personeel van onderaannemers of huren zelfstandigen in. Er blijkt op grote schaal te worden gesjoemeld met ingeleend personeel.

Ruim 6 procent van de onderzochte groep werknemers heeft geen geldig sofi-nummer. In de administratie over 1999 en 2000 hadden achttien werknemers gelijktijdig tussen de vijf en 49 dienstverbanden. Bij vijf op de zes uitleenbedrijven werden onregelmatigheden in de administratie vastgesteld. Zo werden gewerkte uren in de loonadministratie niet verwerkt en uitbetaalde uren ingeboekt terwijl die uren niet gewerkt was.