De huizenprijzen zijn in heel 2013 met 6,4 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In de eerste helft van 2013 daalden de huizenprijzen met 8 procent harder dan in de tweede helft (-4 procent). Het CBS spreekt over de laatste zes maanden van stabilisatie.

In december zijn de prijzen van koopwoningen met bijna 4 procent gedaald, vergeleken dezelfde maand een jaar eerder. In november daalden prijzen van de koopwoningen met 4,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. 

De prijzen lagen vorige maand op hetzelfde niveau als begin 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 20,1 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Zeeland

De prijsdaling van vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen was met 7 à 8 procent het sterkst in 2013. Tussenwoningen deden het met een daling van 5,6 procent het best.

Er zijn ook verschillen te zien per provincie. In Zeeland bleef de prijsdaling met 3 procent beperkt, terwijl huiseigenaren in Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland en Noord-Brabant hun woningprijzen gemiddeld rond de 7 procent zagen dalen.

Lees ook: 'Eerste tekenen dat huizenprijzen aantrekken'Lees meer over de woningmarkt op NUgeld.nl