ROTHERHAM - Het staal- en aluminiumconcern Corus (British Steel en Hoogovens) heeft nog geen enkel bod ontvangen op de aluminiumpoot die sinds 18 maart te koop staat. De biedingstermijn sluit op 22 april. S. Pettifor, lid van de raad van bestuur van het Brits/Nederlandse concern, verwacht wel dat alle potentiële kopers een bod zullen doen. "Gezien de onzekere situatie in de wereld zullen zij tot het laatst wachten."
Corus

De meest voor de hand liggende kandidaten zijn de aluminiumgrootheden Alcoa, Alcan, Norks Hydro en Pechiney. "Buiten die zijn er nog andere mogelijke kopers", zei Pettifor donderdag. Hij hield in het midden wie dat zouden kunnen zijn. Het hoeft volgens hem niet per se een andere aluminiumproducent te zijn.

Pettifor bevestigde dat Corus verwacht rond de 1,6 miljard euro voor de aluminiumdivisie te krijgen. Dat geld kan het bedrijf goed gebruiken om de schuldenlast te verminderen. Toch was dat volgens Pettifor niet de reden om de poot te verkopen. "We wilden groot worden in de aluminium. Toen Norsk Hydro begin maart het Duitse VAW kocht, was het over."

Volgens hem zou Norsk Hydro, ook actief in olie, gas, chemie en kunstmest, als het VAW niet had kunnen inlijven zelf mogelijk ook de handdoek in de ring hebben gegooid. Er is op de wereldmarkt voor aluminium en staal alleen plaats voor wereldspelers. Wat dat betreft sluit Pettifor het ook niet uit dat Corus in de toekomst met een ander staalbedrijf fuseert.

Corus verkoopt overigens niet de hele aluminiumdivisie. Kalzip, dat zich bezighoudt met de productie van aluminiumdaken, en de onderzoeksafdeling van de aluminiumdivisie mogen blijven.

Wanneer er een bod op de aluminiumpoot komt, is het nog maar de vraag hoelang het duurt voordat deze overeenkomst door de kartelautoriteiten wordt goedgekeurd. "Alle bieders die ernaast zitten zullen bezwaar aantekenen", verwacht Pettifor.

/ECONOMIECorus verkoopt aluminiumpoot