Het groeiende inkomensverschil tussen armen en rijken is de komende 10 jaar de meest waarschijnlijke bedreiging van de wereldeconomie. 

Dat stelt het World Economic Forum (WEF).

Het WEF bracht op basis van een enquête onder meer dan 700 mensen, onder wie bestuurders en academici, 31 bedreigingen van de mondiale welvaart in kaart.

''Gedurende een lange periode slonk het verschil, maar de laatste tijd wordt het gat steeds groter'', aldus hoofdeconoom Jennifer Blanke van het WEF. ''Mensen pikken het niet langer, dat zet de maatschappelijk structuur onder druk.''

Het grootste gevaar voor de komende 12 maanden is het gesteggel over de begroting in een aantal voorname economieën, gevolgd door hoge werkloosheid.

Lange termijn

De meest waarschijnlijke risico’s die het WEF ziet voor de wereldeconomie in de komende tien jaar zijn extreme weersituaties, klimaatverandering en cyberaanvallen.

De risico’s die volgens het WEF het grootste effect hebben, zijn een fiscale crisis, klimaatverandering en een watercrisis. Verder staan hoge werkloosheid en het falen van de infrastructuur voor belangrijke informatie op de lijst met meest impactvolle risico’s.

Het WEF houdt van 22 tot en met 25 januari zijn jaarlijkse bijeenkomst met tal van 'captains of industry' in Davos.