De streekbussen blijven in ieder geval tot dinsdag gratis

UTRECHT - De streekbussen zijn ook vrijdag gratis. Buschauffeurs mogen tijdens hun acties voor een betere CAO passagiers gratis laten instappen, zo heeft de president van de rechtbank in Utrecht donderdagavond bepaald.

Bekijk video

De streekbussen blijven de komende tijd gratis. De CNV Bedrijvenbond is van plan door te gaan met "deze vorm van publieksvriendelijke acties" voor een nieuwe CAO in het streekvervoer.

Volgens een woordvoerster van de CNV-bond is de weigering van buschauffeurs om strippenkaarten af te stempelen en te verkopen de minst schadelijke vorm van actievoeren. "Staken is een veel zwaarder middel, want daarbij worden ook de passagiers gedupeerd. Terwijl wij alleen een conflict hebben met de werkgevers."

De busbedrijven hadden in kort geding gevraagd om een verbod op de actie, waarbij chauffeurs sinds donderdagmorgen geen strippenkaarten stempelen of verkopen. De bedrijven lijden naar eigen zeggen 250.000 euro schade per dag.

De vakbonden hadden tot de actie opgeroepen, omdat het overleg over een nieuwe CAO is vastgelopen. De bonden overwegen maandag hardere acties als de werkgevers ook in het weekeinde niet tegemoetkomen aan hun eisen. Ze willen dan helemaal geen bussen laten rijden.

/NIEUWSBusreiziger reist gratisActies in streekvervoer gestart